Dzień Dziecka w Barnimiu

10 czerwca 2022

Relacja z Dnia Dziecka w Barnimiu

DZIEŃ DZIECKA PEŁEN ATRAKCJI

Piękna, trochę słoneczna pogoda, moc darmowych atrakcji, strefa warsztatowa oraz prawdziwa eksplozja kolorów – w niedzielę na boisku  sportowym w Barnimiu odbył się festyn rodzinny z okazji Dnia Dziecka pn. "Bądźmy Razem".

Już od wczesnych godzin porannych  grupa wolontariuszy Parafialnego Zespołu Caritas w Barnimiu  i ludzi dobrego serca przygotowywali moc atrakcji dla dzieci.

Festyn rozpoczął się mszą święta polową prowadzoną przez wicedyrektora Caritas Archidiecezji Szczecińsko - Kamieńskiej - ks Mariusza Ogórskiego

Powstały także specjalne stanowiska - namioty promocyjne, w których dzieci zmagały się z zadaniami ekologicznymi. Rozpoznawały ślady zwierząt, układały puzzle oraz dowiedziały się  wielu ciekawostek związanych z lasem.

Nowością na festynie była FOTOLUSTRO, do którego stroiły sie i przebierały całe rodziny. Pozostały wspaniałe, niezapomniane zdjęcia opatrzone w logo naszego Dnia Dziecka" Bądźmy Razem".

Jak co roku, dużą popularnością wśród najmłodszych cieszyło się stoisko Drawieńskiego Ośrodka Kultury - malowanie buziek i plecenie warkoczyków. Z barwnego  i niezwykle wesołego namiotu wychodziły motylki, kotki, listki, aniołki a do tego jeszcze dzieci otrzymywały pieski z balonów.

Komenda Powiatowa Policji w Choszcznie przyjechała na festyn z psem "Magistrem", którego dzieci mogły przytulić, pogłaskać, a także wsiąść do samochodu policyjnego.

Całości dopełniły zajęcia prowadzone przez animatorki z dymem, bańkami, kulkami oraz zabawy ruchowe.

Bardzo dużym zainteresowaniem cieszyła się  jak zwykle Loteria fantowa, gdzie głównymi nagrodami były rower górski i dziecięcy.

W tym dniu poczęstunek i wszystkie atrakcje, wśród których znalazły się dmuchane zjeżdżalnie i zamki były darmowe.  Każde dziecko otrzymało pączka, kiełbaskę z rożna, frytki, popocorn i  paczkę niespodziankę.

Podczas festynu nie zabrakło władz powiatowych i gminnych w osobach Starosta Choszczenski - Wioleta Kaszak, wicestarosta  Paweł Szuber oraz Burmistrz Drawna-Andrzej Chmielewski, Przewodniczacy Rady Miejskiej w Drawnie - Aleksander Dementiew, którzy zaangażowali się także w przygotowanie tego dnia.

Słoneczna pogoda oraz przygotowane przez Parafilny Zespół Caritas w Barnimiu  atrakcje, wywołały uśmiech na twarzach wszystkich dzieci. Dziecięca radość miała zasięg wojewódzki, gdyż w losowaniu roweru wśród dzieci do lat 10, którego dokonał 3 letni Alex z Barnimia szczęście uśmiechnęło się do Nataniela ze Szczecina.

Składamy serdeczne podziękowania wszystkim osobom, które pomagały nam przy organizacji tego dnia, za pomoc przy namiotach, za upieczone ciasta, za przewozy rzeczy z biura na boisko, za dowozy zakupów SEDECZNE BÓG ZAPŁAĆ

Zobacz wszystkie zdjęcia