Z parafii na wakacje - par. św. Józefa w Stargardzie

11 lipca 2022

Z parafii na wakacje - par. św. Józefa w Stargardzie

Wyjazd ze scholą "Promyki Miłosierdzia" z parafii św. Józefa w Stargardzie trwał od 26.06 do 07.07.2022 r.

O godz.6.00 w naszym kościele zebrała się grupa dzieci ze scholii „Promyki Miłosierdzia” oraz rodzice kolonistów razem z S.M. Leticją Żywiecką (CSSF), S.M. Nikodemą Balcerzyk (CSSF),   i ks. Marcinem Ossolińskim (SChr), aby po Eucharystii wyruszyć na drugi koniec naszej pięknej Polski, bo aż pod Przemyśl do ośrodka Złota Polana. Wyprawa trwała aż 13 godzin, ale szczęśliwie zakończyła się o godz.20.30. Jej uczestnicy zmęczeni, ale radośni już po przyjeździe podziwiali piękne widoki tych ziem. Od następnego dnia rozpoczęli spotkania z cudami Pana Jezusa, bo na tym  opierał się program formacyjny tego wyjazdu.

Drugi dzień kolonii upłynął pod hasłem: "Dzień otwartych oczu". Dzieci m.in. poznały ośrodek i zasady w nim panując. Mogły ochłodzić się w basenie oraz poznać podstawy zachowania się w lesie i zbudować własny szałas. Dzień zakończyliśmy wspólną Eucharystią, tańcem i wieczornymi modlitwami.
Dzień trzeci przeżyliśmy z hasłem: "Dzień przyjaźni"
Odwiedziliśmy miasto Przemyśl, a w nim: Kopiec Tatarski oraz tor saneczkowy. Zobaczyliśmy Fort I Salis-Soglio i poznaliśmy historię obrony Przemyśla. Odwiedziliśmy dwa kościoły: Kościół Klasztorny Franciszkanów i Kościół katedralny pw. Św. Jana Chrzciciela. Naszą wycieczkę zakończyliśmy przy fontannie z rzeźbą niedźwiedzicy z małymi, która jest również w herbie miasta. Na zakończenie dnia mieliśmy ognisko i wieczorną Eucharystią.

Dzień 4 kolonii to "Dzień Służby"
Dzieci po Eucharystii uczestniczyły w grze terenowej: odnajdywały skrytki, rozpalały ognisko, strzelały z wiatrówki, przygotowały posiłek, układały piosenki. Wieczorem wzięły udział w podchodach .

Kolejny przeżyliśmy pod hasłem: "Dzień Kultury"
Dzieci po porannej Mszy św. wzięły udział w zajęciach: wokalnych, pływały w basenie, spędziły czas w sali zabaw, a wieczorem czekała na nich  karaoka i dyskotekę.

Dzień 6 kolonii w Bieszczadach był pod hasłem: „ Dzień Życzliwości"
Korzystając z pięknej pogody pojechaliśmy nad Tamę na Solinie. Pływaliśmy statkiem poznając historię powstania jeziora. Po rejsie dzieci ruszyły na stragany z pamiątkami. Po powrocie do ośrodka był basen, spowiedź I Piątkowa i wieczorna Eucharystia wynagradzająca Najświętszemu Sercu Pana Jezusa.

Dzień 7 był dniem wytchnienia od upałów.
Pojechaliśmy do miejscowości Łańcut gdzie zwiedzaliśmy zamek rodziny Lubomirskich i Potockich, ich Stajnię i Wozownię. Po skończonym zwiedzaniu był czas na małe „co nieco” w Storczykarni. Po powrocie do ośrodka był basen i zajęcia sportowe. Dzień zakończyliśmy Eucharystią.

Niedziela (3.07) - dzień Pański, to również "Dzień Dziecka Bożego"
Po Mszy świętej mieliśmy spotkanie z ciekawym człowiekiem panem Robertem Szybiakiem, poszukiwaczem kamieni I skamieniałości (od 43 lat), w swoim domu w Dubiecku ma muzeum, a w nim ok. 6 tys. eksponatów. Zostaliśmy zapoznani z drzewostanem przedgórza Przemyskiego, poznaliśmy faunę gór, oraz najbardziej ciekawe skamieniałości i skały. Druga część dnia to niedzielny odpoczynek: basen oraz zajęcia wokalne. Wieczorem mogliśmy potańczyć, a dzień zakończyliśmy wieczorną modlitwą.

Dzień 9 kolonii to "Dzień Odpowiedzialności"

Odwiedziliśmy Sanktuarium Męki Pańskiej i Matki Bożej Kalwaryjskiej w Kalwarii Pacławickiej. Uczestniczyliśmy we Mszy Św. u stóp obrazu Matki Bożej Słuchającej. Resztę dnia spędziliśmy na aktywności fizycznej w ośrodku.

Dzień 10 kolonii w Bieszczadach, temat: "Dzień Współpracy"

Odwiedziliśmy Fabrykę i Pijalnię czekolady, Mirosława Pelczara w Korczynie. Poznaliśmy historię oraz produkcję od ziarenka kakao do tabliczki czekolady, uczestniczyliśmy w degustacji czekolady mlecznej w stanie płynnym oraz różowej w dropsach. Na koniec zwiedzania wszyscy zaopatrzyli się w wyroby z czekolady. Kolejnym punktem dnia było odwiedzenie miasta Krosno i fabryki wyrobów ze szkła. Poznaliśmy historię oraz metody i formy pracy ze szkłem. Na koniec zwiedzania dzieci miały okazję samodzielnie wykonać dzieło sztuki. Wieczorem modliliśmy się na Mszy Świętej w naszym ośrodku.

Dzień 11 - "Dzień Kolonisty"

W środę (6.07) odwiedziliśmy stadninę koni Boska Dolina w Dylągówce. Dzieci poznały konie i sposób ich hodowli. Mogły również skorzystać z przejażdżki na tych pięknych zwierzętach. Nasze zajęcia zakończyliśmy ogniskiem z kiełbaskami .Po powrocie do ośrodka odbyły się zajęcia sportowe, a wieczorem pakowanie i przygotowanie do wyjazdu. Na wieczornej Mszy świętej dziękowaliśmy Panu Bogu za udane kolonie, za naszych opiekunów, oraz za właścicieli ośrodka i wszystkich pracowników.

Dzień 12 – to już powrót do domu. Wszyscy zmęczeni, ale bardzo szczęśliwi, pełni niezapomnianych wrażeń -znowu po tak długiej podróży wrócili do swoich domów.
Dziękujemy Panu Bogu za ten piękny czas.

Zobacz wszystkie zdjęcia