Kolonia w Szklarskiej Porębie

17 sierpnia 2022

W piątek 24 czerwca od razu po zakończeniu roku szkolnego grupa 32 dzieci z Placówek Wsparcia Dziennego Caritas Św. Rodzina oraz Kubuś Puchatek, w tym 12 dzieci z Ukrainy wraz z wychowawcami wybrała się na kolonię w góry do Szklarskiej Poręby. W programie na uczestników czekało wiele atrakcji m.in. Park Dinozaurów, wędrówki z przewodnikiem po górach, Park Rozrywki Esplanada, czy Termy Cieplickie. Wakacyjną przygodę koloniści rozpoczęli wspólną integracją podczas gier i zabaw w Parku Dinozaurów. Były dmuchańce, park linowy, paintball i oczywiście ścieżka leśna z dinozaurami. W niedzielę nie zabrakło wspólnej modlitwy podczas Mszy Świętej odpustowej w Kościele p.w. Niepokalanego Serca NMP w Szklarskiej Porębie. Ten dzień uczestnicy spędzili na sportowo podczas wspólnych zabaw na boisku oraz wieczornej dyskoteki w pensjonacie. Poniedziałek był dniem, którego myślą przewodnią był szacunek i kulturalne zachowanie. W programie kolonii na dalszy tydzień siostra Iza wraz z wychowawcami zaplanowała m.in. wodne zabawy w Termach Cieplickich, całodniową pieszą wędrówkę z przewodnikiem, której celem było wejście na górę Chojnik, gdzie uczestnicy mogli poczuć się jak prawdziwi rycerze, królewny i książęta zwiedzając Zamek Chojnik. Podczas wędrówki dzieci i młodzież mogli podziwiać piękne górskie krajobrazy stojąc na Złotym Widoku oraz u stóp Wodospadu Szklarki, czy skały Chybotek. Pomimo małego załamania pogody uczestnicy mogli cieszyć się atrakcjami zaplanowanymi wewnątrz budynku. Odwiedzili Dom Carla i Gerharta Hauptmanów, gdzie poznali legendę Ducha Gór; podziwiali zachwycającą wystawę klocków LEGO oraz piękno szkła i precyzję tworzenia szklanych wyrobów zwiedzając Hutę Szkła Julia. Kolejna piesza wędrówka była ogromnym wyzwaniem dla kolonistów, ponieważ celem tej wyprawy było wejście na najwyższy szczyt Karkonoszy, czyli Śnieżkę. Ostatni dzień kolonii wszyscy uczestnicy spędzili korzystając z atrakcji w Parku Rozrywki Esplanada. Największym zainteresowaniem w parku cieszyła się Wieża Emocji oraz Alpine Coaster, które zachęcały do przełamywania swoich lęków. Nie zabrakło też chętnych na strzelnicę, dmuchańce, trampolinę, autka, mini golf, czy gry na maszynach. Z racji pierwszego piątku miesiąca po obiedzie koloniści wraz z wychowawcami wybrali się na Mszę Świętą, aby podziękować za wspólnie spędzony czas podczas kolonii. Podczas całego wyjazdu nie zabrakło wspólnych wieczorów pełnych gier i zabaw oraz wspaniałych dyskotek.

Dziękujemy za pomoc i wsparcie Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej oraz Panu Bogu za bezpieczne, udane i pełne przygód kolonie, które jeszcze długo pozostaną w naszej pamięci.

Wychowawca PWD Caritas św. Rodzina - Magdalena Szobak

Zobacz wszystkie zdjęcia