- O Caritas
- Placówki i ośrodki
- Programy pomocowe
- Akcje i zbiórki
- W parafiach
- SKC
- Wolontariat
- Program POPŻ
- Pomoc dla Ukrainy
- Kontakt
29 września 2022 - dodał kł
Obchodzimy go 29 września a został ustanowiony przez ONZ w 2019 r. Marnowanie żywności to rosnący globalny problem, któremu stara się przeciwdziałać również Caritas w Polsce. Caritas prowadzi akcję uświadamiającą, ale także podejmuje konkretne działania.
W sferze świadomości trzeba mówić o poważnym problemie etycznym. Rocznie marnuje się 1, 3 mld ton żywności (w Polsce 5 mln ton). To pozwoliłoby nakarmić prawie 2 mld ludzi. Tak naprawdę wystarczyłaby nawet połowa zmarnowanej żywności, aby nakarmić głodującą populację. ONZ ograniczenie marnowania żywności postawiło sobie jako jeden z podstawowych celów w swoich działaniach do 2030 r.
W Polsce Caritas w porozumieniu z oddziałami diecezjalnymi prowadzi akcję Spiżarnia Caritas. Program polega na odbieraniu i dystrybucji pełnowartościowych produktów żywnościowych wycofanych ze sprzedaży. Głównie są to produkty chłodnicze z krótkim terminem przydatności do spożycia, w tym mięso, ryby i nabiał, pieczywo oraz warzywa i owoce. Wykorzystywana jest także żywność o przedłużonym terminie ważności, pochodząca z cyklicznych, ogólnopolskich zbiórek organizowanych w sklepach przez Caritas w ramach akcji Tak! Pomagam. Sprawne funkcjonowanie programu jest możliwe dzięki wolontariuszom, którzy odbierają żywność ze sklepów i hurtowni, z którymi Caritas nawiązała współpracę. Zwykle na odbiór i przekazanie żywności mają oni tylko dobę. W tym czasie muszą żywność posortować, przepakować w paczki i rozdać potrzebującym albo przekazać ją do jadłodajni, punktów wydawania żywności i ośrodków pomocy, gdzie zostaną ugotowane z nich posiłki.
Jak wygląda to w liczbach?
W minionym roku program Spiżarni Caritas realizowany był przez 45 Caritas diecezjalnych i organizacji pożytku publicznego, w których działało 1600 wolontariuszy. Cykliczne wsparcie żywnościowe w postaci paczek i posiłków uzyskało ponad 60 000 osób. Wśród beneficjentów są seniorzy, osoby mieszkające samodzielnie, bezdomni i rodziny, których dochód miesięczny jest bardzo niski. Program Spiżarnia Caritas w ubiegłym roku realizowany był w ok. 1350 sklepach oraz 18 hurtowniach i 22 magazynach różnych sieci. W 2021 roku sprzedawcy przekazali w sumie ponad 7 tys. ton żywności o wartości ponad 88 mln zł.
Caritas Archidiecezji
Szczecińsko-Kamieńskiej
pl. Matki Teresy z Kalkuty 5
71-622 Szczecin
tel. 91 487 49 05
tel./fax 91 487 33 24
Realizacja: MadeNet.pl