Tydzień Miłosierdzia 2020

21 kwietnia 2020

Tydzień Miłosierdzia przypadający na rok 2020 to bardzo szczególny czas, w którym obserwacja potrzeb drugiego człowieka jest wyjątkowo wzmożona. To święto każdego roku jest momentem refleksji i uhonorowania starań ludzi dobrej woli. Wyzwanie, które zostało rzucone światu w tym roku, to szczególna próba szlachetności. Pomoc stała się jeszcze większym darem, ale dzięki wielkiemu sercu zarówno osób pomagających jak tych, którzy potrzebują pomocy – trwający Tydzień Miłosierdzia to niezapomniana chwila zwycięstwa dla każdego z nas. Pracownicy Specjalistyczno-Opiekuńczej Placówki Wsparcia Dziennego Caritas „Barnimki” i „Zdroje” oraz Klubu Seniora + „Nasze Niebko” w swojej codziennej pracy niosą pomoc drugiemu człowiekowi. Zespół obu placówek oraz Klubu Seniora chce wyrazić swoją wdzięczność podopiecznym, ponieważ to dzięki WAM – MY dostajemy skrzydeł, na których niesiemy pomoc, wsparcie i pełną gotowość w razie jakiejkolwiek potrzeby. Jesteście dla nas bardzo ważni, dlatego staramy się robić wszystko, co w naszej mocy, by każdy Wasz dzień napełnić pasją, wdzięcznością, spełnieniem i spokojem ducha. Pomoc to jeden z najpiękniejszych darów, jaki można ofiarować drugiemu człowiekowi. Każdego dnia w pracy jesteśmy dla WAS i dzięki WAM. Dlatego słowa Prymasa Wyszyńskiego niech zabrzmią w naszych sercach i pozostaną z nami na zawsze: „Wszystko, co nas spotyka – zdrowie czy cierpienie, dobro czy zło, chleb czy głód, przyjaźń ludzka czy niechęć, dobrobyt czy niedostatek – wszystko to w ręku Boga może działać ku dobremu.”

Zachęcamy do obejrzenia filmiku o naszym codziennym pomaganiu.