Laureaci 2017

Zobacz także:

Nagrody zostały wręczone przez ks. arcybiskupa Andrzeja Dzięgę w dn. 28.03.2017 w czasie uroczystości z okazji 10 rocznicy śmierci ks. Piotra Prymy w auli Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Szczecińskiego.

Laureatami w roku 2017 zostali:

• Janusz Wołoszyn,
  • Grzegorz Rutkowski,
  • Redakcja Programu Katolickiego Arka TVP 3 Szczecin – Anna Świtalska-Szewłoga i Mieczysław Szewłoga,
  • Andrzej Chmielewski.

Janusz Wołoszyn
Jest lekarzem psychiatrą, kierownikiem Poradni Terapii Uzależnienia od Alkoholu i Współuzależnienia w Szczecinie przy ul. Żołnierskiej. Pracuje także jako lekarz w Szpitalu Psychiatrycznym przy ul. Mącznej w Szczecinie. Od wielu lat pomaga w Caritas jako wolontariusz – leczy bezdomnych, biednych i opuszczonych. Zajmuje się także podopiecznymi Sióstr Misjonarek Miłości Matki Teresy z Kalkuty, pacjentami hospicjum oraz wszystkimi, którzy potrzebują pomocy. W Centrum Socjalnym Caritas w Szczecinie legendarna jest jego mądrość, spokój i cierpliwość. Jest bardzo lubiany i szanowany; niewątpliwy autorytet doktora poparty jest jego głęboką wiarą.

Grzegorz Rutkowski
Prezes oddziału Akcji Katolickiej przy parafii Matki Bożej Jasnogórskiej w Szczecinie, organizator corocznych półkolonii dla dzieci z niepełnosprawnością umysłową, od wielu lat sprawdzony sojusznik Caritas w przygotowaniu wigilii i śniadania wielkanocnego dla samotnych i ubogich. Człowiek, dla którego „akcja”, nie tylko „katolicka”, oznacza dużo więcej, niż samo tylko słowo, czy nazwę – to całe jego życie.

W czasach, gdy media pędzą za sensacją i skandalem, Redaktorzy programu udowadniają, że telewizja wciąż może uczyć, informować i inspirować. „Arka” od wielu lat ukazuje piękno życia chrześcijańskiego i żywotność Kościoła. Caritas należy do grona wiernych widzów programu – i to nie tylko dlatego, że tak często nasze działania ukazywane są w reportażach i wywiadach w Arce. Dziękujemy Redakcji za przyjaźń i za czas (także ten antenowy) nam poświęcony.