- O Caritas
- Placówki i ośrodki
- Programy pomocowe
- Akcje i zbiórki
- W parafiach
- SKC
- Wolontariat
- Program FEPŻ
- Pomoc dla Ukrainy
- Kontakt
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - Podprogram 2016 Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym działał w okresie od 01.08.2016 r. do 30.06.2017 r. Program realizowało 31 OPL (Organizacje Partnerskie o zasięgu Lokalnym), dzięki którym z pomocy żywnościowej skorzystało 10.055 osób. Poprzez zaangażowanie 28 PZC i 3 OPS przyjęliśmy i wydaliśmy 16 rodzajów artykułów w ilości 499.353 kg w formie 55.780 paczek.
Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2016 dla jednej osoby obejmował:
- makaron jajeczny 5 kg
- ryż biały 5 kg,
- herbatniki 2 kg
- mleko UHT 9 l,
- ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,
- fasola biała 3,20 kg,
- groszek z marchewką 3,20
- koncentrat pomidorowy 1,28 kg,
- powidła śliwkowe 1,20 kg,
- gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg,
- filet z makreli w oleju 1,36 kg,
- szynka drobiowa 2,70 kg,
- szynka wieprzowa mielona 0,30 kg,
- pasztet wieprzowy 0,16 kg,
- cukier biały 4 kg,
- olej rzepakowy 4 l.
Podstawą otrzymania powyższych artykułów spożywczych w ilości ok. 49,05 kg było skierowanie z OPS lub oświadczenie.
Poza tym w ramach działań towarzyszących zrealizowano 45 szkoleń dla 1077 osób. Dla osób korzystających z programu POPŻ 2016 przeprowadzono warsztaty edukacji ekonomicznej, przeciwdziałania marnowaniu żywności, kulinarne oraz dietetyczne i zdrowego żywienia.
W imieniu Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej składam serdeczne podziękowanie dla wszystkich osób zaangażowanych w punktach dystrybucji przy wydawaniu żywności i rozliczaniu programu POPŻ Podprogram 2016.
Koordynator Programu
Bożena Jeziorska
Caritas Archidiecezji
Szczecińsko-Kamieńskiej
pl. Matki Teresy z Kalkuty 5
71-622 Szczecin
tel. 91 487 49 05
tel./fax 91 487 33 24
Realizacja: MadeNet.pl