- O Caritas
- Placówki i ośrodki
- Programy pomocowe
- Akcje i zbiórki
- W parafiach
- SKC
- Wolontariat
- Program FEPŻ
- Pomoc dla Ukrainy
- Kontakt
Działania towarzyszące realizowane przez Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS to:
• warsztaty kulinarne;
• warsztaty edukacji ekonomicznej;
• warsztaty dietetyczne;
• warsztaty o nie marnowaniu żywności.
W ramach Podprogramu 2017 planujemy przeprowadzenie 45 warsztatów (15 w roku 2017 i 30 w roku 2018)
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą z nimi współgrać.
Zaplanowane działania w miesiącu styczniu 2018 to:
26.01.2018 – Międzynarodowe Centrum Turystyki, Kultury i Sportu w Baniach
- warsztaty kulinarne – „Ryż na kolorowo”
- warsztaty dietetyczne – „Ja i dieta dobrana para”
- warsztaty edukacyjne przeciw marnowaniu żywności – „Moje zakupy są do zjedzenia nie do wyrzucenia”
31.01.2018r. – Sala przy par. św. Ottona w Szczecinie
- warsztaty kulinarne – „Ryż na kolorowo”
- warsztaty dietetyczne – „Ja i dieta dobrana para”
- warsztaty edukacyjne przeciw marnowaniu żywności – „Moje zakupy są do zjedzenia nie do wyrzucenia”
Zaplanowane działania w miesiącu lutym 2018 to:
15.02.2018r – Hala Widowiskowo-Sportowa w Chociwlu
- warsztaty kulinarne – „Ryż na kolorowo”
- warsztaty dietetyczne – „Ja i dieta dobrana para”
- warsztaty edukacyjne z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności – „Moje zakupy są do zjedzenia nie do wyrzucenia”
16.02.2018r. – Sala Konferencyjna Urzędu Gminy w Widuchowej
- warsztaty kulinarne – „Ryż na kolorowo”
- warsztaty dietetyczne – „Ja i dieta dobrana para”
21.02.2018r. – Świetlica w Czarnówku
- warsztaty kulinarne – „Ryż na kolorowo”
- warsztaty dietetyczne – „Ja i dieta dobrana para”
- warsztaty edukacyjne z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności – „Moje zakupy są do zjedzenia nie do wyrzucenia”
Zaplanowane działania w miesiącu marcu 2018 to:
15.03.2018r. – Sala Geoparku w Moryniu
- warsztaty kulinarne – (temat w toku)
- warsztaty dietetyczne – (temat w toku)
- warsztaty edukacyjne z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności – (tytuł w toku)
23.03.2018r. – Dom Seniora w Dobrzanach
- warsztaty kulinarne – (temat w toku)
- warsztaty dietetyczne – (temat w toku)
- warsztaty edukacyjne z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności – (temat w toku)
Zaplanowane działania w miesiącu kwietniu 2018 to:
11.04.2018r. – Świetlica w Barnimiu
- warsztaty kulinarne – (temat w toku)
- warsztaty dietetyczne – (temat w toku)
- warsztaty edukacyjne z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności – (temat w toku)
14.04.2018r. – Klub Abstynenta „Krokus” w Pyrzycach
- warsztaty kulinarne – (temat w toku)
- warsztaty edukacji ekonomicznej – (temat w toku)
- warsztaty edukacyjne z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności – (temat w toku)
20.04.2018r. – Sala na plebanii przy par. Chrystusa Króla w Dołujach
- warsztaty kulinarne – „Ryż na kolorowo”
- warsztaty dietetyczne – (temat w toku)
- warsztaty edukacyjne z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności – (temat w toku)
23.04.2018r. – sala na plebanii przy par. Przemienienia Pańskiego SzczecinZałom
- warsztaty kulinarne – „Ryż na kolorowo”
- warsztaty dietetyczne – „Kto zdrowo gotuje rodzinę ratuje”
27.04.2018 – Kawiarenka przy par. św. Kazimierza w Policach
- warsztaty kulinarne – „Ryż na kolorowo”
- warsztaty dietetyczne – „Kto zdrowo gotuje rodzinę ratuje”
Zaplanowane działania w miesiącu maju 2018 to:
09.05.2018 – Sala na plebanii przy par. MB Nieust. Pomocy w Trzcińsku- Zdrój
- warsztaty kulinarne – „Ryż na kolorowo”
- warsztaty dietetyczne – „Kto zdrowo gotuje rodzinę ratuje”
17.05.2018r. – Klub Nauczyciela w Gryfinie
- warsztaty kulinarne – „Ryż na kolorowo”
- warsztaty dietetyczne – „Kto zdrowo gotuje rodzinę ratuje”
19.05.2018r. – Sala na plebanii przy par. Najśw. Serca Pana Jezusa w Łobzie
- warsztaty kulinarne – „Ryż na kolorowo”
- warsztaty dietetyczne – „Kto zdrowo gotuje rodzinę ratuje”
21.05.2018r. – Dom Kultury w Suchaniu
- warsztaty kulinarne – „Ryż na kolorowo”
- warsztaty dietetyczne – „Kto zdrowo gotuje rodzinę ratuje”
24.05.2018r.
- warsztaty kulinarne – (temat w toku
- warsztaty edukacyjne z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności – (temat w toku)
30.05.2018r. Świetlica w Płoni
- warsztaty kulinarne – „Ryż w roli głównej – dla każdego coś dobrego”
Działania towarzyszące realizowane przez Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej (OPR)
w okresie od 1 października do 30 listopada 2017 roku:
Lp. |
Data |
Od - do |
Temat warsztatu |
Prowadzący |
Rodzaj działań |
Miejsce realizacji warsztatu, ulica; numer domu; kod pocztowy; miejscowość |
Liczba uczest. wg listy |
OPS |
1. |
24.10.2017 |
15.30-17.30 |
„ABC ciasta drożdżowego” |
Małgorzata Wojtasiak |
warsztaty kulinarne |
Sala Wiejska Ul. Długa 43 72-304 Brojce |
25 |
Brojce |
2. |
24.10.2017 |
15.30-17.30 |
„Moje zakupy są do zjedzenia nie do wyrzucenia” |
Kamila Kuchta |
warsztaty edukacyjne przeciw marnowaniu żywności |
Sala Wiejska Ul. Długa 43 72-304 Brojce |
25 |
Brojce |
3. |
24.10.2017 |
17.40-19.40 |
„ABC ciasta drożdżowego |
Małgorzata Wojtasiak |
warsztaty kulinarne |
Sala Wiejska Ul. Długa 43 72-304 Brojce |
25 |
Brojce |
4. |
24.10.2017 |
17.40-19.40 |
„Ja i dieta-dobrana para” |
Kamila Kuchta |
warsztaty dietetyczne i zdrowego żywienia |
Sala Wiejska Ul. Długa 43 72-304 Brojce |
23 |
Brojce |
5. |
07.11.2017 |
13.00-15.00 |
„Ja i dieta-dobrana para |
Kamila Kuchta |
warsztaty dietetyczne i zdrowego żywienia |
Sala na plebanii par. Wnieb NMP ul. Kościelna 2 72-200 Nowogard |
25 |
Nowogard |
6. |
07.11.2017 |
13.00-15.00 |
„Pasta –smaruj na zdrowie” |
Małgorzata Wojtasiak |
warsztaty kulinarne |
Sala na plebanii par. Wnieb NMP ul. Kościelna 2 72-200 Nowogard |
22 |
Nowogard |
7. |
08.11.207 |
13.00-15.00 |
„Moje zakupy są do zjedzenia nie do wyrzucenia” |
Kamila Kuchta |
warsztaty edukacyjne przeciw marnowaniu żywności |
Sala na plebanii par. Wnieb. NMP |
25 |
Nowogard |
8. |
08.11.2017 |
13.00-15.00 |
„Pasta –smaruj na zdrowie” |
Małgorzata Wojtasiak |
warsztaty kulinarne |
Sala na plebanii par. Wnieb. NMP |
25 |
Nowogard |
Działąnia towarzyszące zrealizowane w POPŻ Podprogram 2016