Relacja z wyjazdu z Parafii Św. Michała Archanioła w Dobrzanach.

8 lipca 2022

Relacja z wyjazdu z Parafii Św. Michała Archanioła w Dobrzanach.

Spotkanie Młodzieży Chrystusa GÓRA TABOR 2022

27-30 czerwca 2022 r., Mórkowo koło Leszna, Nowicjat Towarzystwa Chrystusowego dla Polonii Zagranicznej

Wyjazd młodzieżowy (wiek 13-17 lat), przedstawiciele duszpasterstwa młodzieży naszej parafii, Liturgicznej Służby Ołtarza i Zespołu MIKAEL.

Ostatni z trzech czerwcowych wyjazdów duszpasterstwa młodzieży. Jedyny wakacyjny. Część grupy pojechała samochodem, część pociągiem, z przesiadką w Poznaniu. Dotarliśmy      w poniedziałek ok. godz. 14.00, wyjechaliśmy w czwartek o godz. 13.30. W programie była codzienna Msza św., konferencje i spotkania tematyczne (m.in. na temat małżeństwa     i rodziny oraz Ruchu Czystych Serc), zabawa i tańce integracyjne, modlitwa i posiłki, otwarty był też namiot adoracji Najświętszego Sakramentu. We wtorek odbył się międzyparafialny turniej piłki siatkowej, w którym nasza młodzież zagrała w jednej drużynie z młodzieżą z parafii Szczecin-Zdroje. Tego dnia poprowadziliśmy też pieszą pielgrzymkę z Mórkowa do Sanktuarium Matki Bożej Pocieszenia w Górce Duchownej - ks. Sebastian prowadził modlitwy i konferencję, a Szymon i Filip zabezpieczali bezpieczne przejście grupy jako porządkowi. W sanktuarium była też Msza św., a potem ognisko na polach przy kościele. W środę braliśmy udział w teleturnieju religijnym, prowadzonym przez Siostry Misjonarki Chrystusa Króla, a wieczorem bawiliśmy się na fantastycznym koncercie Siewców Lednicy. Tego dnia Mszę św. prymicyjną w Mórkowie odprawił ks. Paweł Hałgas SChr, świeżo wyświęcony nowy wikary parafii w Chociwlu, po czym udzielił nam wszystkim błogosławieństwa prymicyjnego. W nocy ze środy na czwartek przez Mórkowo przetoczyła się potężna burza z piorunami. Uczestnicy mieszkali w namiotach, więc przeżyliśmy wiele emocji. GÓRĘ TABOR zakończyła w czwartek uroczysta Eucharystia, której przewodniczył ks. Bogusław Burgat SChr, wikariusz generalny Towarzystwa Chrystusowego. Na wyjazd zgłoszono 10 osób + ksiądz. Koszt uczestnictwa jednej osoby - 110 zł (wliczone wyżywienie i koszulka). Do tego dochodzą koszty paliwa (ok. 500 km w obie strony) oraz biletów PKP. Dotacja  „ Z Parafii na Wakacje - Junior” została wykorzystana częściowo na koszty transportu i częściowo na koszty uczestnictwa.

Zobacz wszystkie zdjęcia